Jak stosować naturalną pierzgę pszczelą?

Jak stosować naturalną pierzgę pszczelą?

W medycynie naturalnej właściwości pierzgi pszczelej znane są już od lat. Pierzga jest produktem pszczelim, który w ulu w przyrodzie jest wykorzystywany jako pokarm. Ma on postać dość twardych grudek ciemnobrązowej barwy. Powstaje z pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły i w procesie zbierania zmieszany jest z miodem oraz śliną. Pierzga ulega w komórkach plastrów fermentacji mlekowej, co sprawia, że jest ona odporna na procesy gnilne. Jest bardzo cennym składnikiem, ponieważ z jednego ula otrzymuje się jej niewielką ilość – zdecydowanie wpływa to na cenę produktu, który mimo wszystko jest powszechnie dostępny zarówno na sklepowych półkach (przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach pszczelarskich), jak również w sprzedaży internetowej prowadzonej przez pasieki z terenu całego kraju.

Pierzga pszczela zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawiera między innymi aminokwasy egzogenne, witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę D, E oraz K, a także fosfor, żelazo, krzem, sód, selen oraz potas i cynk. Wszystko to sprawia, że pierzga posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Pierzga pszczela wykazuje liczne korzyści dla pracy układu immunologicznego, wspiera odporność i działa bakteriobójczo – polecana jest w okresach zwiększonego ryzyka przeziębień i zakażeń (szczególnie więc w okresie jesienno-zimowym). Wspomaga pracę układu nerwowego, stąd też jej zastosowanie dodatkowe w leczeniu stanów depresyjnych jako suplement diety. Cenne ilości witamin oraz minerałów sprawiają, że przyczynia się do świetnej regeneracji organizmu w stanach zapalnych – polecana jest również jako element rekonwalescencji po operacjach i w chorobach przewlekłych, a także przy wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym.

Pierzga pszczela reguluje pracę układu pokarmowego – polecana jest przede wszystkim przy zaparciach i biegunkach, a także w chorobach żołądka i jelit. Ze względu na dużą zawartość żelaza wskazana jest również dla osób borykających się z anemią. Wysoki poziom antyoksydantów dodatkowo wspomaga regenerację komórek w całym organizmie. Zalet z regularnego spożywania pierzgi pszczelej jest więc naprawdę wiele i dlatego też warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety. Pierzga pszczela dostępna jest także w postaci skoncentrowanej, suplementu diety. Gotowe produkty znajdziesz na domiuroda.pl.

Głównym przeciwwskazaniem do spożywania pierzgi jest przede wszystkim uczulenie na produkty pszczele. Ograniczeniem jest również cukrzyca, gdyż zawiera ona wiele cukrów prostych i ma wysoki indeks glikemiczny. Pierzgi (podobnie jak chociażby miodu) nie zaleca się również podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia z powodu możliwości wystąpienia silnych reakcji alergicznych.

Pierzga pszczela a odchudzanie

Według licznych badań pierzga stosowana regularnie (wypijana na czczo) sprzyja skutecznemu odchudzaniu. Wszystko to za sprawą tego, że zawiera ona cenne aminokwasy (w tym chociażby lecytynę). Pierzga przyczynia się do zmniejszenia uczucia głodu (ogranicza apetyt) oraz przyspiesza procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Dzięki niej można w prosty sposób spalić więcej kalorii, a kolejną cenną właściwością tego produktu pszczelego jest fakt, że zatrzymuje przemianę cukrów i węglowodanów w tłuszcze. Pierzga od dawna jest więc polecana wszystkim osobom, które chcą zmniejszyć masę swojego ciała – dzięki temu, że zapobiega zmęczeniu sprzyja także większej aktywności fizycznej korzystnej w trakcie redukcji.

Koncentrat pierzgi pszczelej na odporność

Zalecana dawka dzienna dla osoby dorosłej to około 30-40 gram (mniej więcej łyżka stołowa). Jednym z najbardziej popularnych sposobów na stosowanie pierzgi pszczelej jest sporządzenie naparu w którym jest najlepiej przyswajana przez ludzki organizm. W tym celu należy zalać łyżkę produktu letnią wodą (podobnie jak w przypadku miodu zbyt wysoka temperatura zmniejsza cenne właściwości prozdrowotne) i wypijać każdego poranka. Mikstura może zostać wzbogacona o dodatek miodu, soku z malin czy soku z cytryny, a także odrobiną kurkumy oraz pieprzu. Łatwiejszą wersją spożywania pierzgi pszczelej jest zdecydowanie się na gotowe suplementy diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *