× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
Czym są węglowodany i dlaczego są ważne w diecie?

Czym są węglowodany i dlaczego są ważne w diecie?

To pytanie pojawia się bardzo często – czym są weglowadany i jak wpływają na nasz organizm? Białko, tłuszcze, witaminy, minerały i węglowodany to składniki odżywcze niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Każdy z nich pełni znaczące funkcje, choć węglowodany bywają demonizowane i uważane za winne przyrostowi masy ciała. Nie jest to jednak prawdą! O tym, czym są węglowodany, jakie są ich rodzaje i dlaczego są ważne – również w diecie sportowców – dowiesz się z poniższego tekstu.

Węglowodany – rodzaje

Zastanawiasz się, co to są węglowodany? To paliwo dla Twojego ciała! Inna nazwa, pod którą możesz je spotkać, to „cukry”. Tak, jak już wspomnieliśmy wcześniej – niektórzy sądzą, że węglowodany są odpowiedzialne za nadmiar tkanki tłuszczowej. To błędne stwierdzenie, ponieważ za dodatkowe kilogramy odpowiada nadwyżka spożywanych kalorii. Natomiast omawiany składnik odżywczy jest potrzebny, aby mieć energię do wykonywania codziennych czynności.

Ryż, płatki owsiane, makaron, pieczywo i rośliny strączkowe to tylko niektóre składniki bogate w węglowodany. Rodzaje przyswajalnych cukrów różnią się od siebie budową oraz czasem wchłaniania. Wyróżnia się: cukry proste, disacharydy oraz cukry złożone. Do cukrów prostych zalicza się m.in. fruktozę, która występuje głównie w owocach. Disacharydem jest np. laktoza obecna w nabiale. Natomiast grupę cukrów złożonych tworzą oligosacharydy i polisacharydy i reprezentowane są np. przez skrobię czy glikogen. Im prostszy cukier, tym szybciej się wchłania. Najwięcej energii zapewniają więc cukry złożone, ale w codziennej diecie powinny znaleźć się wszystkie wymienione wyżej rodzaje.

Suplementy węglowodanowe

Choć sportowcy kojarzeni są zwykle ze spożywaniem dużych ilości białka, to w ich diecie ważną rolę odgrywają także węglowodany. Suplementy węglowodanowe sprzedawane są najczęściej w formie proszku, który wystarczy rozpuścić w wodzie, mleku lub napoju roślinnym. Dostępne są w wielu smakach – np. ciasteczek, borówek lub masła orzechowego. Można je spożywać przed treningiem, w jego trakcie lub po wykonanych ćwiczeniach. Picie takiej odżywki może więc: zapewniać więcej energii do przeprowadzania treningu, uzupełniać jej spadki w trakcie aktywności fizycznej, natomiast po ćwiczeniach może być wsparciem dla osłabionego ciała.

Warte uwagi są odżywki węglowodanowe wyprodukowane przez markę 5% Nutrition – w zależności od serii mogą być wzbogacane o białko lub witaminy.

Jeżeli ktoś zapyta Cię, czym są węglowodany – nie zapomnij powiedzieć mu o tym, jak ważne są do codziennej pracy organizmu.