× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.
Przeciwutleniacze, witaminy i minerały w ciemnej czekoladzie

Przeciwutleniacze, witaminy i minerały w ciemnej czekoladzie

Lubisz gorzką czekoladę? Lepiej, żebyś był, bo ten popularny produkt bogaty w kakao jest niewątpliwie najzdrowszym spośród deserów. Jego liczne właściwości zdrowotne rekompensują gorzki smak, który większość ludzi uważa za nieprzyjemny.

Ten rodzaj deseru jest obfitym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, z których wszystkie odgrywają niezastąpioną rolę zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego ludzi. Obecnie istnieje coraz więcej funkcjonalnych cukierków z ciemnej czekolady, wykonanych z wysokiej jakości składników, takich jak witaminy, które pobudzają energię i poprawiają koncentrację.

Poniższe korzyści zdrowotne wynikające z ciemnej czekolady przekonają Cię do dania funkcjonalnych cukierków.

Źródło przeciwutleniaczy

Jedną z największych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania tego bogatego w kakao deseru jest jego właściwości przeciwutleniające, zapewniane przez obecność flawanoli i polifenoli. Antyoksydacyjny charakter tych związków jest kluczowy w walce ze stresem oksydacyjnym, wywołanym nadmierną ilością wolnych rodników. Uważa się, że te szkodliwe związki są głównymi winowajcami powodującymi uszkodzenie tkanek i zapalenie.

Wiadomo, że przeciwutleniacze są najpotężniejszymi narzędziami organizmu w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi poważnych chorób, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, cukrzyca itp. Kakao szczyci się dużą zawartością przeciwutleniaczy, nawet wyższa niż wartość antyoksydacyjna wina. Dlatego upewnij się, że następujące cukierki z ciemnej czekolady, które kupujesz, zawierają co najmniej 80% kakao. Im więcej zawiera kakao, tym jest zdrowsze.

Źródło witamin

Oprócz tego, że jest źródłem przeciwutleniaczy, ciemna czekolada zawiera szereg witamin, z których każda zapewnia określone korzyści zdrowotne. Na przykład ten deser zawiera witaminę A, znaną również jako retinol, korzystną dla wzroku, wzrostu komórek i syntezy białek. Dodatkowo odgrywa ważną rolę w zdrowiu skóry, poprawiając nawilżenie, zapobiegając wypryskom trądziku i uszkodzeniom słonecznym.

Ponadto witamina B12 jest częścią rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych, stanowiąc 0, 23 mikrogramów wartości odżywczej ciemnej czekolady. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek, zapobiegając w ten sposób anemii i minimalizując zmęczenie. Optymalny poziom witaminy B12 poprawia nastrój, dodaje energii, zapobiega osteoporozie i korzystnie wpływa na zdrowie mózgu. Odwiedź tę stronę, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Ponadto witamina E to kolejny korzystny składnik odżywczy znajdujący się w tym bogatym w kakao deserze, znanym ze swoich właściwości przeciwutleniających. W efekcie minimalizuje ryzyko cukrzycy, obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona.

Ponadto witamina K stanowi 8, 1 mikrograma w 100 gramach ciemnej czekolady, odgrywając w ten sposób ważną rolę w zapobieganiu problemom sercowo-naczyniowym. Co ważniejsze, wspomaga krzepnięcie, co ma istotne znaczenie w przypadku urazów naczyń krwionośnych, zapobiegając nadmiernemu krwawieniu.

Ciemna czekolada jest również bogata w ryboflawinę, znaną również jako witamina B2, która jest popularna jako jeden z rozpuszczalnych w wodzie składników odżywczych. Ponieważ organizm nie jest w stanie przechowywać ryboflawiny, najważniejsze jest, aby była spożywana z pożywieniem. Ryboflawina hamuje uszkodzenia oksydacyjne i znacznie zmniejsza wyczerpanie u osób.

Dodatkowo cukierki bogate w kakao zawierają witaminę B3, zwaną niacyną, korzystną dla ogólnego stanu zdrowia ludzi. Niacyna jest znana ze zwiększania poziomu dobrego cholesterolu przy jednoczesnym obniżaniu poziomu złego cholesterolu. 

Źródło minerałów

Oprócz przeciwutleniaczy i składników odżywczych gorzka czekolada jest źródłem najważniejszych minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas, magnez, cynk i selen. Wapń jest odpowiedzialny za wzrost zdrowych kości i zębów, podczas gdy żelazo zwiększa liczbę czerwonych krwinek, poprawia transport tlenu i stymuluje produkcję enzymów.

Ponadto potas ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nadciśnieniu i utrzymaniu optymalnych funkcji elektrolitów. Z drugiej strony magnez jest znany z zapobiegania zmęczeniu mięśni i regulowania poziomu cukru we krwi. Podobnie jak magnez, cynk zapobiega cukrzycy i reguluje działanie układu odpornościowego. Ostatecznie selen ma ogromne znaczenie w walce z wolnymi rodnikami, hamując w ten sposób szkody wyrządzone przez stres oksydacyjny.